Your browser fingerprint:

Не е срамно да не знаете,срамно е да не питате.

Ако не намерите отговор на вашите въпросите по-долу, моля, изпратете ни въпрос и специалист акушер-гинеколог ще ви отговори.

ФОРМА ПОПИТАЙТЕ СПЕЦИАЛИСТА
 


Въпроси и отговори

 

Внимание, съветите на лекаря ще бъдат изключително насоки, тъй като те не могат да бъдат заменени за подробна проверка в медицински кабинет. За да защитите вашата поверителност, отговорите няма да бъдат публикувани. Ще ги получите по имейл на адреса, посочен в полето по-долу.


Двойка на 25-годишна възраст без здравословни проблеми има 25% шанс да зачене още през първия месец, 70% шанс за 6 месеца, 85% шанс след една година и 95% шанс след две години.

Тъй като броят и качеството на яйцеклетките намалява с възрастта, при жени над 35 години, времето, необходимо за забременяване, ще бъде по-дълго. Освен това, след тази възраст, рискът от развитие на ендометриоза, маточни фиброиди и спонтанен аборт е по-голям, като всичко това влияе върху забременяването. Например при жени над 38 години около 50% от бременностите завършват със спонтанен аборт в сравнение с 10% при жени на възраст 25 години.

За да се подобри възможността за естествена бременност, на двойката се препоръчва да поддържа сексуален контакт в интервали от 2-3 дни, особено по време на фертилния период. След като яйцеклетката се отдели от яйчника, тя живее до 24 часа и само през този период може да бъде оплодена от сперматозоид.
Има различни методи за наблюдение на овулацията, но не е нужно да го правите, защото тревожността е влияе отрицателно и може да засегне връзката на двойката.

Овулацията настъпва при редовни менструални цикли с интервал от 28 ± 5 дни. Ако жената има нередовен цикъл, в повечето случаи може да се каже, че тя не овулира постоянно и естествено. Овулаторната дисфункция се дължи на яйчника или на сигнала, предаван от централната нервна система на яйчника. За определяне произхода на овулаторната дисфункция, съществуват редица специфични тестове.

Безплодието се определя като невъзможност за забременяване след една година редовен сексуален контакт без използване на контрацептивни методи. Преди двойката да заключи, че е стерилна, двамата партньори трябва първо да разберат дефиницията за нормална плодовитост, т. е. способността на двойката естествено да зачене в рамките на две години редовен сексуален контакт. От общия брой двойки, които не са заченали в период от година, почти половината от тях естествено ще заченат следващата година. Ако партньорите в двойката са млади, шансовете се увеличават. Въпреки това, в случай на двойки над 35 години, още една година чакане може да означава твърде много, за започване на изследвания и лечение. Женската плодовитост намалява след 35-40-годишна възраст, а яйчниковият резерв остарява.

Безплодието има много причини, включващи репродуктивната система на жената, на мъжа или и на двамата партньори. Най-честите причини са:

 • проблеми на фалопиевите тръби
 • проблеми на матката и/или шийката на матката
 • проблеми с овулацията
 • проблеми на мъжката репродуктивна система

Безплодието е проблем на двойката: без значение кой от двамата партньори има медицински проблем, сътрудничеството на двамата партньори е от съществено значение за увеличаване на шансовете им за успех.

Около 40% от случаите се дължат на мъжки дисфункции: промени в областта на тестисите, обструкция на семенните тръби, заболявания на простатата, промени в еякулацията, еректилна дисфункция или промени в семенната течност.

При други около 40% от случаите, безплодието се дължи на женски дисфункции като ранна менопауза, ендометриоза, запушвания или рани на маточните тръби, цервикални или маточни аномалии и овулаторни проблеми.

След една година редовен сексуален контакт, който не е довел до бременност, двойката трябва да започне да започне да се замисля, че е възможно да има някакъв вид дисфункция. Препоръчително е да се запише час за консултация с лекар при една от следните ситуации:

 • нередовна менструация или липса на менструация
 • анамнеза на повтарящи се инфекции в гениталната област
 • сложни гинекологични операции в миналото
 • интензивни менструални болки и обилна менструация
 • два или повече аборта или прекъснати бременности
 • анамнеза за инфекции с хламидия или гонорея при единия или двама партньори
 • травми, инциденти, операции в гениталната зона на мъжа
 • паротит в зряла възраст
 • ранна еякулация, нарушения на ерекцията
 • жената е над 35 години
 • менопаузата е настъпила преди 40-годишна възраст при някой в семейството (баба, майка или сестра)

Съществуват някои природни или алтернативни лечения, които могат да бъдат използвани, в зависимост от проблемите със фертилитета, с които се сблъсква двойката. Най-често срещаните са акупунктура, хомеопатия, билки, специална диета, рефлексология, краниална остеопатия, управление на стреса. Обръщаме внимание на факта, че структурните проблеми (липса на органи, заболявания на маточните тръби и др. ), които причиняват безплодие, могат да бъдат разрешени само чрез използване на други медицински техники.

Международната здравна организация изчислява, че средно една от всеки шест двойки по света се сблъсква с репродуктивни проблеми.

5 lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte sa incerci sa ramai insarcinata

5 неща, които трябва да знаете, преди да се опитате да забременеете

Опитите за забременяване могат да бъдат стресиращи, разочароващи и понякога дори неприятни. Зачеването на дете не винаги става лесно само след незащитен секс. Ето какво трябва да знаете преди да заченете...

Чети по-нататък...

 

Maca, planta minune pentru stimularea fertilitatii

Мака, чудотворното растение за повишаване на плодовитостта

Знанията за благоприятните ефекти на Мака върху плодовитостта се предаваха във времето чрез една история, която се е случила през 1500-те години. Скоро след испанските завоевания в Южна Америка, испанците, както и техните коне и говеда, превозвани на борда, започнали да имат проблеми в здравословно състояние и не се можеха да се размножават. Това се е дължало на високата надморска височина в Андите. Перуанските местни жители са им препоръчали да консумират Мака...

Чети по-нататък...