Your browser fingerprint:

Всичко, което трябва да знаете, когато искатебебе!l

Фертилни дни

Фертилни дни са онези дни, при които е най-вероятно жената да забременее. Във всеки менструален цикъл има около 6 дни, в които жената може да забременее: деня на овулацията и 5 дни преди това.


Това, което е обаче по-трудно, е да се знае точно кога настъпва овулацията.


За да се предположи фертилният период, трябва да се води отчет на менструалния цикъл.

Ден 1 е първият ден от менструацията. Тъй като продължителността на цикъла може да варира леко всеки месец, най-добре е да наблюдавате менструалния си цикъл няколко последователни месеца.

Опитайте се да определите в кой ден настъпва овулацията и отбележете това, маркирайте го в календара на менструалния цикъл. Това е важен ден. При следващия цикъл ще знаете, че фертилният период започва пет дни преди деня на овулацията.

Фертилният период е времето, в което трябва да правите секс без предпазни средства веднъж на всеки два дни, ако искате да оптимизирате шансовете за забременяване. Той свършва на втория ден след овулацията.

За по-голяма сигурност при определяне на овулацията ви съветваме да използвате тестове за овулация на ПроФекунд от 9-ия ден от цикъла до деня, в който получите положителен резултат от теста.

Ovulatia

Съществуват различни начини за идентифициране на дните, в които е най-вероятно да забременеете. Важно е да запомните, че признаците на овулация са различни при всяка жена, а много от тях не изпитват никакви симптоми, въпреки че овулацията настъпва нормално. Сред най-очевидните признаци, които могат да бъдат проследени, са промени в цервикалната слуз и повишаване на базалната температура.

Промени в цервикалната слуз

Цервикалната слуз е различна от вагиналната секреция. Същите хормони, които контролират менструалния цикъл, карат шийката на матката да отделя цервикална слуз с фертилни свойства, които предпазват сперматозоидите и помагат семенната течност да достигне до матката и маточните тръби.

Слузта се променя, когато тялото на жената се подготвя да освободи яйцеклетка. Има ясни различия в това как изглежда и се усеща слузта през различните етапи от месечния менструален цикъл на жената:

 • по време на менструация няма цервикална слуз
 • след менструацията вагината е суха и няма цервикална слуз
 • няколко дни след края на менструацията шийката на матката започва да секретира първата слуз от менструалния цикъл в сравнително малки количества. Тя е лепкава, бяла или леко жълтеникава, непрозрачна, не се разтяга и има лека консистенция
 • когато фоликулите започват да отделят повече естроген, слузта става по-разредена, по-рядка и по-влажна, кремава. Цветът е също бял или жълтеникав, непрозрачен. Може или не леко да се разтяга. Всичко това указва за начало на фертилния период
 • С приближаването на овулацията слузта става все по-прозрачна, влажна, еластична, ясна и хлъзгава, приличаща на суров яйчен белтък. Този период е много фертилен
 • след приключване на овулацията количеството на слузта започва да намалява и да изсъхва. Това изсъхване може да се случи постепенно или може да е внезапно.

Имайте предвид, че някои действия, като кърменето или вземането на душ или използването на други продукти за хигиена, могат да променят външния вид на слузта.


Наблюдаването на признаците на овулация в началото може да бъде предизвикателство за някои жени, но с течение на времето много от тях лесно разпознават тези общи признаци.


Увеличаване на базалната температура

През 24-те часа на денонощието телесната температура варира през цялото време. През нощта (по време на сън) телесната температура постепенно намалява, докато достигне най-ниската си точка в ранните часове на сутринта. С приближаване на обичайното време за събуждане метаболитната активност се увеличава, което води и до повишаване на температурата. В същото време, по време на ежедневните дейности, температурата може да се различава леко в различни моменти, в зависимост от нивото на активност. Базалната температура е температурата на тялото в спокойно състояние и се измерва (последователно) сутрин веднага след събуждане, преди да станете от леглото и да ядете или пиете.

Промяната на базалната температура обикновено се проявява при всяка жена по време на менструалния цикъл. Обикновено преди овулация базалната температура се намалява от естрогена, но веднага след овулация, когато прогестеронът се секретира, температурата се повишава леко, понякога с по-малко от една степен, и остава повишена по време на бременността или до началото на менструацията, когато ще падне отново. За да се потвърди със сигурност овулацията, базалната температура трябва да се поддържа най-малко три последователни дни.

За измерване на базалната температура използвайте по-чувствителен термометър, който измерва две десети след запетаята.

Измерете температурата по едно и също време всяка сутрин, винаги преди да станете от леглото. Ако записвате температурата си всеки ден в продължение на няколко цикъла, ще можете да забележите последователност, която ще ви помогне да идентифицирате най-фертилните дни.

TБазалната температура е знак за фертилност, който потвърждава, че е настъпила овулация. Възможно е сутрин, когато температурата се регистрира като висока, да е свършил фертилният период от този менструален цикъл. Ето защо е важно да проверите другите основни признаци на фертилност, които ви уведомяват, че наближава овулацията.

Грешките в разчитането или в процедурата правят измерването на базалната температура доста несигурен метод за определяне на момента на овулация, поради което е за предпочитане да се използват тестове за овулация. Те показват с много по-голяма сигурност в подходящия момент.

Има и други признаци на овулацията, които могат да се появят при жените, но те не се появяват непременно във всеки цикъл и при всички жени: леки кръвоизливи, спазми или лека болка в част от корема, повишена чувствителност на гърдите, подуване, увеличаване на сексуалното желание, промяна на положението на маточната шийка или на нейната твърдост, повишена чувствителност на обонянието, вкуса или зрението.

Възможно е да не усетите всички тези вторични признаци на овулацията. Всичко е наред, няма проблем. Ако обаче ги забележите, тогава тези признаци могат да ви помогнат да разпознаете фертилните дни.

GТаблицата по-долу илюстрира развитието на шансовете за забременяване спрямо деня на овулацията. Както виждате, шансовете започват да се увеличават пет дни преди овулацията, най-големи са в деня на овулацията и стават нулеви на следващия ден.

Тази диаграма показва колко е важно познаването на този критичен ден за двете ситуации: и когато искате, и когато не искате да забременеете.

 • Еволюция на шансовете за забременяване във връзка с деня на овулация
 • SШансът за зачеване
 • Денят на контакт, свързан с овулацията
 • Денят на овулация
 • Ovulatia